Montecucco Sangiovese DOCG 2013 di Poggio Mandorlo

Montecucco Sangiovese DOCG 2013 di Poggio Mandorlo
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Tasting of Montecucco Sangiovese DOCG red wine 2013 from the Tuscan company Poggio Mandorlo

We taste the Montecucco Sangiovese DOCG red wine 2013 

It has a bright ruby ​​red color with nuances that tend to garnet. The nose opens wide ranging from pleasant notes of ripe cherry, plum and violet violet embellished with spicy suggestions of black pepper, licorice and cloves. It reveals itself on the voluminous palate with a thick but velvety tannic texture, which is counterbalanced by an important sour shoulder of nerve that gives great freshness. Harmonious, balsamic, persistent and elegant finish. A wine with great aging potential. Sangiovese ages 18 months in large Slavonian oak barrels while Merlot spends 18 months in French oak barrels. Vintage:  2013 Denomination :  Montecucco Sangiovese DOCG Vines:  Sangiovese 100% Alcohol:  14.5% Vol. Serving temperature :  16 – 18 C °
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Jean Marco Palmieri è il giornalista e sommelier direttore della redazione di Italy’s Finest Wines, storico portale sul turismo del vino in Italia fondato da Daniel Thomases che vanta oltre 2 milioni e 100mila lettori e 6 milioni di interazioni annuali. Il sito web curato da Jean Marco Palmieri ha lo scopo di promuovere il vino, non esclusivamente come prodotto di consumo, ma come sintesi di territori, personaggi e vitigni autoctoni. Non una guida, ma un portale di divulgazione e approfondimento per gli appassionati del vino in Italia, con focus su tre punti cardine: Storia, Filosofia e Terroir.